Ved siden av Slottet, helt i enden av gågada, ligger Baneheia Park. Selv om du befinner deg midt i sentrum, er det ikke mangel på grønne områder rundt dette bygget!
Store vindusflater og innglassede balkonger vendt mot Baneheia, gjør at du kan sitte i stua og se den flotte skogen endre seg i takt med årstidene. Inngangene til leilighetene vender inn mot parken mellom byggene, og tar du morgenkaffen ute i svalgangen får du morgensola på kjøpet. På den store, felles takterrassen blir det en grønn oase med sitteplasser og pergolaer. Her kan du nyte livet sammen med familie og venner – eller kanskje naboen?
Uttalelse fra arkitekten
Boligprosjektet Baneheia Park er en del av 1. premieprosjektet i en arkitektkonkurranse utlyst av Agder fylkeskommune i 2019 om nytt fylkeshus. Vinnerprosjektet vårt viste en transformasjon av «Kvartal 72» i Nybyen i Kristiansand, der fylkeshus-funksjonen ble kombinert med næringslokaler, boliger og parkmessig opparbeidede uteområder
Med Baneheia som nærmeste nabo og Markens 50 meter unna er området tett på både skogen og det urbane. Kombinasjonen av både kontor og boliger vil bidra til å aktivere området og skape urbant liv over døgnet.
Boligfløyen i kvartalet ligger vendt med panoramautsikt mot Baneheia. Alle 28 leiligheter har store, private, overdekkede terrasser som en forlengelse av stuen. Terrassene er innglasset med åpningsbare glassfelt, slik at terrassen blir en vinterhage.
Hovedinngangen til boligprosjektet ligger mot Fritz Jensens gate. Gaten skal opparbeides som et nytt gatetun med gang-/og sykkelvei, og vil være i forlengelsen av nye «Nybyen park», som blir en bydelspark med forbindelse til Kirkegata via det nye «Baneheia torg». Dette vil gi boligene grønne, parkmessige næromgivelser, fine lekearealer og gaterom med god kvalitet.
1. etasje i kvartalet består av møtesenter og publikumsfunksjoner for det nye fylkeshuset. Boligfløyen ligger dermed løftet fra gateplan. Midten av kvartalet er et skjermet gårdsrom, over møtesenteret til fylkeshuset. Dette gårdsrommet vil bli parkmessig opparbeidet med variert beplantning, og med ulike soner for lek, opphold og variert bruk gjennom døgnet. Det skjermede gårdsrommet nås fra trapp fra det nye «Baneheia torg» eller universelt fra boligenes heis- og trapperom. Boligene har i tillegg en felles takterrasse i 7. etasje med flott utsikt.
De fleste leilighetene har inngang fra svalgang, de største leilighetene har innganger direkte fra trapperommet. Trapp/heis har direkte forbindelse til kjeller med parkeringsplasser, eget sykkelrom og sportsboder. Parkeringsanlegget i kjelleren vil være parkeringsautomater i to høyder.
Det arkitektoniske uttrykket er enkelt og tidløst, samtidig som det er knyttet til nordisk samtidsarkitektur. Fasadene til fylkeshuset har klassiske elementer i komposisjonen, med et symmetrisk motiv på inngangsfasaden, en tydelig «offentlig» sokkeletasje med søylegang og en toppetasje med ekstra høyde. Boligfløyen møter det eksisterende kontorbygget på tomten i vest, og trapper seg ned mot «Baneheia torg» i øst. Fasadene til boligene er romlige, med tydelige vertikale skiver og horisontale dekker som del av det arkitektoniske uttrykket.
Leilighetene er arealeffektive. De største leilighetene planlegges med eget omkledningsrom i tilknytning til hovedsoverom, med separat inngang til bad. Badene vil bli produsert som moduler på fabrikk, noe som bidrar til høy kvalitet og mindre fare for byggeplassfeil. I tillegg til uisolert bod på terrassen har alle leiligheter boder enten i 2. etasje eller i kjeller, slik at samlet bodareal blir minimum 5 m2 pr. leilighet. Leilighetene har balansert ventilasjon med aggregat plassert over himling i entré og vannbåren gulvvarme i entré, stue og kjøkken.
Om Longva arkitekter
Longva arkitekter AS ble grunnlagt i 1991 i Oslo. Kontorets virksomhet spenner fra boliger til offentlige formålsbygg som institusjoner, skoler, idrettsanlegg, rådhus o.l. Kontoret har prosjekter over hele landet, og har fått en rekke utmerkelser for sine arbeider, deriblant høythengende priser som utmerkelse Statens Byggeskikkpris, Best Architects, DOGA-merket for god arkitektur og design og Houens fonds diplom.